Грижа за простатата

Както анатомията, така и биохимията на мъжа могат да бъдат от една страна много издържливи, а от друга изключително чувствителни. Мъжете например в продължение на целият си живот са в състояние да произвеждат сперматозоиди и да зачеват деца. От друга страна обаче даже при най-малката промяна в размера на простатата тези способности могат да бъдат нарушени, без значение дали това се отразява на хормоналния или психологическия баланс.

Анатомия и проблеми на простатата.

Простатата е с размер на кестен и се намира под пикочния мехур. Здравата простата тежи 20 грама и е с дължина от 3 сантиметра и широчина 4 сантиметра. Тя се числи към половите органи на мъжа. С напредването на възрастта тя започва да нараства. Това се забелязва най-изразено след 50тата годишнина. Според множество проучвания от увеличена простата след тази възраст са засегнати около половината от мъжете. Симптомите на увеличената простата могат да бъдат различни, като най-честите са свързани с проблеми при уринирането.

Увеличението на простатата се дължи основно на промяната в хормоналния баланс на мъжкия организъм. Счита се, че тестостеронът и дихидротестостеронът са главните виновници за това нарастване. В резултат на тази промяна се стига до увеличено деление на клетките на простатата, което води до нейното увеличение, в резултат на което се притиска уретрата и нарушава способността за нормално уриниране.

С напредването на възрастта нараства и рискът от рак на простатата. Според различни изследвания около 70 000 мъже се разболяват от злокачествен рак на простатата всяка година. Доброкачественото увеличаване на простатата не може да бъде овладяно, но усложненията до които то води могат да бъдат потиснати. Това се постига най-вече чрез прием на различни медикаменти. Съпътстваща терапия също може да бъде предписана от лекар специалист. Някои лекарства също така могат да причинят проблеми с простатата. Такива са антидепресантите, лекарствата против глаукома, производните на беладоната. Стресът, възрастта и някои хронични заболявания като диабета също са рискови при проблеми с този орган.

Хранителни добавки за здрава простата.

Разбира се има и множество вещества, които благоприятстват функциите на простатата. Доказано е например, че консумацията на големи количества животински мазнини, в частност наситени и загрети мастни киселини, увеличават риска от развитие на карцином на простатата. Поради тази причина здравословното хранене и точните хранителни добавки се превръщат в основен елемент от профилактиката на заболяванията на простатата.

Нарушенията на протеините, мазнините и наследствения материал вследствие на оксидативния стрес заедно с хормоналният дисбаланс и други фактори водят до развитието не само на карцином, но и до ускореното разпространение на разсейки. От тази гледна точка е добре да се подбират храни, които понижават този стрес и подсилват съпротивителните и възстановителни сили на тялото. Такива са например храните богати на пробиотици.

Освен пробиотиците съществуват и множество минерали и растителни вещества, които имат способността да освобождават тялото от вредни вещества, токсини и различни болестотворни организми, като поддържат и регулират неговите системи.

Селен при увеличена простата.

Множество изследвания доказват, че ако нивата на селен в кръвния серум постоянно са ниски, то рискът от заболяване от рак на простатата се увеличават значително. В организма са познати 20 протеина, които са зависими от наличието на селен, и които имат защитна функция срещу процесите на увреждане на клетките вследствие на процесите на оксидация. Тези протеини имат силно антиоксидантно действие и предотвратяват на дегенерацията на клетките. Освен това селенът подсилва действието на химиотерапията.

Цинк.

Цинкът възпрепятства не само разпространението на рака, но и индуцира клетъчна смърт на раковите клетки на простатата. Простатата заедно с панкреатичната жлеза са едни от най-богатите на цинк органи. Без цинк не е възможно деленето на клетките, липсва протеинов синтез, няма растеж, не е възможно лекуването на раните и няма имунна реакция.

Молибден.

Магнезият е от жизненоважно значение за всеки жив организъм. Неговите антиоксиданти качества са сравними с тези на Витамин С.

Витамин В6.

Витамин В6 е един от най-важните витамини от В-групата свързан със здравето на простатата. Освен това има синергично действие с цинка.

Витамин С.

Пациентите страдащи от рак на простатата имат постоянен недостиг от Витамин С в кръвната плазва. Той има антиоксидантно действие, редуцира канцерогените и действа антимикотично. Високите нива на Витамин С повишават продължителността на живота и подобряват качеството му при болни от рак на простатата.

Витамин Е.

Високите нива от Витамин Е в кръвта могат да намалят смъртността до 34% при наличие на карцином на простатата. Това установило едно финландско изследване. Пациенти страдащи от рак на простатата имат занижени нива от Витамин Е.

Коензим Q10.

Коензим Q10 е мощен антиоксидант, който предпазва организма от реактивни кислородни видове. Редица научни изследвания са доказали, че даже в напреднал стадий на ракови заболявания са възможни чрез прием на високи дози Коензим Q10.

Босвелия серата.

Основната съставка на индийското тамяново дърво е босвелиевата киселина. Съгласно множество проучвания и опити с животни тя притежава антиканцерогенно и антитуморно действие. Освен това босвелиевата киселина има противовъзпалително действие и подпомага синтезирането на противовъзпалителни простагландини, които предотвратяват появата на метастази.

Кверцетин.

Противораковото действие на кверцетина е впечатляващо. Той е един флавоноид, т.е. той е вторично растително вещество. Подобно на Витамин С кверцетинът има широко действие, като в това число профилактично и противораково. Кверцетинът също така потиска мощно ароматазата и предотвратява превръщането на тестостерона и DHEA хормоните в естрадиол. Това действие е доказано като профилактично срещу рак на гърдата и простатата. Освен това кверцетинът стимулира имунната система. В наскоро публикувано научно изследване е доказано, че кверцетинът може да потисне ракообразуващите ефекти причинени от водородния пероксид /перхидрол/. Перхидролът нарушава клетъчната комуникация, което може доведе до смущения при образуването на нови клетки.

Ликопен.

Ликопенът е каротиноид със силно потискащо действие спрямо рак на гърдата и простатата. Активното вещество взаимодейства с инсулиноподобния растежен факто IGF, който се счита за ускорител на рака на гърдата и простатата. Чрез своето действие ликопенът редуцира образуването и напредването на раковото заболяване.

Бета-ситостерол.

Тази особена форма на растителните стероли потиска не само растежа на раковите клетки при рак на простатата, но също така редуцира техния брой и предизвиква апоптоза (ускорено измиране на раковите клетки).

Екстрактите от палма джудже (Serenoa repens) и вечнозеленото африканско дърво ( Pygeum Africanum) имат невероятно високи концентрации от бета-ситостероли, които както вече споменахме имат благоприятно действие при заболявания на простатата. Те притежават още и противовъзпалително и противооточно действие.

Бета-1,3/1,6-D-глюкан.

Бета-1,3/1,6-D-глюкан се извличат от стените на клетките на обикновените дрожди. Доказано е, че те стимулират имунната система.

Индол-3-карбинол за здрава простата.

Индол-3-карбинолът е субстанция, която се извлича от растенията от семейство Кръстоцветни, която посредством ензими се превръща в дииндолилметан. Действието й срещу карцином на простатата е доказано вследствие на множество опити с животни. Индол-3-карбинол понижава карциногенния 17-хидроксиестрон, стимулира пречистващия организма ензим p450, който се намира в черния дроб и повишава същевременно нивата на противораковия 2-хидроксиестрон.

Екстракт от зелен чай.

Екстрактът от зелен чай има високо съдържание на антиоксиданти и е богат на флаваноли наречени още катехини. Активните субстанции в зеления чай всъщност са катехин, епикатехин, епигалокатехин, епигалокатехингалат, епикатехингалат и други. Всички тези съставки действат потискащо върху разпространението на раковите клетки. Някои епидемиологични изследвания твърдят, че хората пиещи редовно зелен чай заболяват по-рядко от рак на простатата.

Глицин.

Глицинът е аминооцетна киселина, която е леко сладникава на вкус и има противостресово действие. Тя допълва действието на всички гореизброени субстанции и най-вече минералните вещества.