Глюкозамин – хранителна добавка за здрави стави и сухожилия

Глюкозаминът или глюкозамин сулфатът е базата предшестваща образуването на многобройни химични съединения, които участват в изграждането на връзките, хрущялите, сухожилията и течностите на ставите. Употребата на глюкозамин сулфат под формата на хранителна добавка е в състояние да допринесе за предпазване от заболявания като остеоартрит, артрит, загуба на телесно тегло и износване на ставите. Глюкозаминът се понася добре от организма, има противовъзпалително и обезболяващо действие и подобрява двигателните способности на тялото.

Gym Beam Glucosamine Sulfate 250 grams

Какво представлява глюкозаминът?

Глюкозамин сулфатът е захарен протеин, който подпомага изграждането на хрущялите в тялото. Хрущялът е свързваща тъкан, която се открива основно в костите и ставите. Захарният протеин е естествена субстанция, която се открива в костите, костния мозък и ставните течности. Той може също да бъде открит и в гъбите, а при ракообразните животни изгражда хитиновата обвивка. Глюкозаминът образува дълги молекулни вериги, които се използват за изграждането на протеини и липиди. Този протеин за пръв път е изолиран от немския хирург Георг Ледерхозе през 1876 година. Този захарен протеин е по-известен като глюкозамин хидрохлорид и глюкозамин сулфат.

Глюкозамин хидрохлоридът е компонент на мукополизахаридите, мукопротеините и хитина. Хитин се открива в маята, гъбите, членостоногите и различните морски ракообразни, при които участва в изграждането на защитната обвивка на тялото или т.нар. екзоскелет.

Как действа глюкозаминът?

Глюкозамин хидрохлоридът може да се намери в търговската мрежа в чист вид или в комбинация с хондроитин сулфат. По време на храносмилането хондроитинът в по-голямата си част се преобразува в глюкозамин хидрохлорид и глюкуронова киселина.

Най-разпространената форма на глюкозамина е глюкозамин сулфатът. Някои производители използват също така и глюкозамин хидрохлорид, която е малко по-слабата форма. Най-благоприятно въздействие глюкозаминът оказва върху коленните и тазобедренните стави. Той предотвратява износването на хрущяла и подпомага регенерацията на хрущялните тъкани.

Чрез ритмично ходене например, се стимулира транспортирането на глюкозамин от кръвта в хрущялните тъкани. Там той се използва за тяхното изграждане и запазване. Върху хрущялните тъкани този протеин има противовъзпалително действие и подпомага синтеза на нови хрущялни клетки. Ако хрущялът е бил наранен по време на тренировка или поради друга причина, той се възстановява напълно благодарение на глюкозамина.

Глюкозаминът като хранителна добавка често се приема в комбинация с една друга натурална съставка – хондроитин /хондроитин сулфат/. Хондроитинът се произвежда от говежди хрущял или от акула. Основното му предназначение е да задържа водата в хрущялите. По този начин глюкозаминът и хондроитинът са взаимно допълващи се добавки.

В кои случаи се приема глюкозамин?

Now Glucosamine & Chondroitin with MSM 90 capsules

В алтернативната медицина глюкозаминът се използва за подтискане на ставни болки, подуване вследствие на възпалителни процеси в ставите и при вдървеност вследствие на артритно заболяване. Глюкозаминът се преобразува в протеина агрекан, който предпазва ставния хрущял при тежки натоварвания чрез редуциране на компресията.

Наред със свойството да предпазва ставните хрущяли, глюкозаминът има полезно действие и при оплаквания в резултат на лека до средна артроза. Освен това помага при подувания в ставите и вдървеност вследствие на обездвижване. Артрозата е дегенеративно хронично заболяване, което засяга ставите на колената, таза, пръстите и гръбначния стълб.

Различните форми глюкозамин

Глюкозаминът под формата на хранителна добавка се предлага в три разновидности – глюкозамин сулфат, глукозамин хидрохлорид и ацетил глюкозамин.

Глюкозамин хидрохлорид

При тази форма на глюкозамина става въпрос за д-глюкозамин хидрохлорид. Хидрохлоридите притежават невероятно големи способности да се свързват с базисни вещества като например глюкозамина. Това означава, че съдържанието на глюкозамин в тази формула е значително по-високо отколкото в останалите други съединения. Поради тази причина точно тя се предпочита най-често от различните производители. Въпреки това според някои изследвания не се открива взаимовръзка между повишеното съдържание на глюкозамин и потенциално по-силно действие.

Глюкозамин сулфат

Най-често използваната и разпространена формула е тази на д-глюкозамин сулфата. Същевременно тя е и най-изследваната форма. Това е така понеже амино-захаридите представляват една сравнително голяма молекула. Поради тази причина се затруднява транспортирането им в мембраните на клетките. За да могат все пак да бъдат преодолени тези мембрани се налага да се изгради транспортен механизъм. Тук идва на помощ това сулфатно съединение, което позволява успешното транспортиране на 90 до 98 процента от глюкозамина.

Освен всичко това сулфатите са серни съединения. Тази тяхна характеристика повишава ефикасността на глюкозамин сулфата. Като важна част от състава на хрущялите серните съединения се усвояват лесно в тъканите.

Ацетил глюкозамин

Тази форма на глюкозамина често е пренебрегвана. Тя представлява съединение между глюкозамин и оцетна киселина. Нейната бионаличност е доста ограничена. Поради тази причина тя не е оособено интересна за науката що се отнася до здравето и регенерационните способности на хрущялите. Като хранителна добавка също не може да бъде намерена.

В какви количества се приема глюкозаминът?

OstroVit Glucosamine 1000 90 tablets

В почти всички изследвания, според които глюкозамин сулфатът носи ползи на организма се определя дневна доза от 1500 милиграма. В тази доза чистото съдържание на глюкозамин възлиза на около 1200 милиграма. При повечето разпространени в търговската мрежа препарати за съжаление не може да се определи колко е точното съдържание на чистото вещество, което затруднява потребителя. Често в състава на хранителната добавка се влагат и други суровини като например калиев хлорид. Затова се препоръчва да се купуват продукти на известни и доказани марки.

В същото време могат да се открият и продукти, които съдържат както глюкозамин сулфат така и глюкозамин хидрохлорид, което допълнително затруднява изчисляването на дозировката от чист глюкозамин. За препоръчване е преди да се спрете на определена марка да се консултирате за съдържанието с доставчика или производителя.

За какво трябва да се внимава при прием на глюкозамин?

Разбира се при поява на определи симптоми като ставни болки или доказана артроза или артрит е добре преди да посегнете към глюкозамин под формата на хранителна добавка да се консултирате с лекар. Това важи в еднаква степен за тези, които имат развито заболяване, така и за всеки отделен здрав и активно спортуващ атлет. Естествено активните спортисти могат да си позволят да приемат глюкозамин в препоръчителните дневни дози и без консултация с лекар като добавка, която би помогнала да се избегнат травми или за превенция на хронично ставно заболяване вследствие на тежките тренировки.

Все пак е редно да се обърне внимание на следните възможни последствия от приема на глюкозамин.

Глюкозаминът може да повлияе върху нивата на кръвната захар в организма. Хора, които страдат от диабет и имат ниска поносимост към глюкоза трябва да следят редовно нивата на кръвната си захар.

Глюкозаминът от животински произход и по специално от морски ракообразни може да се отрази неблагоприятно на хора, които страдат от алергии спрямо морска храна. Естествено това трябва да бъде задължително отразено на опаковката на съответния продукт.

Хранителните добавки съдържащи глюкозамин могат да представляват опасност за хора, които приемат антикоагуланти подтискащи съсирването на кръвта. Глюкозаминът може да усили действието на тези медикаменти и да се стигне до кървене.

В някои държави приемът на глюкозамин и хондроитин от бременни жени, деца и подрастващи не се препоръчва поради липсващи данни за възможните нежелателни реакции и последствия. Хондроитин сулфатът, който има рибен произход, може да се отрази негативно на хора с алергии към рибни продукти.

За ползите от глюкозамина

Now Glucosamine Chondroitin Extra Strength 60 tablets

Страдащите от хроничен артрит могат да приемат глюкозамин за понижаване на болките в ставите на колената и таза, а също така и на гръбначния стълб. Многобройни изследвания от цял свят сочат, че приемът на тази хранителна добавка има облекчаващо действие при болки от ревматизъм.

Глюкозамин може да се приема и от хора, които не могат да ползват други противовъзпалителни лекарства. В този случай тази хранителна добавка е добра алтернатива.

Глюкозамин може да се приема като отделна хранителна добавка или в комбинация с хондроитин. Тази формула може да понижи риска от травми и заболявания на ставите при хора практикуващи активен спорт или хора в по-напреднала възраст. Естествено терапията включваща глюкозамин изисква търпение, докато се стигне до осезаеми резултати. Препоръчителният срок, в който следва да се приема глюкозамин за постигане на реални резултати е 3 месеца.