Витамин Е за здраве и младост

Витамин Е за здраве и младост.

Витамин Е за здраве и младост.

Витамин Е се възприема като източник на младост. Чрез своето мощно антиоксидантно действие  той възпрепятства процесите на стареене, предпазва сърцето и артериите, повишава плодовитостта и подкрепя имунната система. Множество проучвания свързани с Витамин Е доказват, че едва около 50% от хората успяват да си набавят необходимите дневни количества посредством храната.

Какво представлява Витамин Е?

Витамин Е представлява група микрохранителни вещества, които са от жизнена необходимост за човешкото здраве. Към Витамин E принадлежат 8 сродни съединения, които се откриват като естествени форми в растенията, а в човешкото тяло и при животните подпомагат антиоксидацията.

Основната роля на Витамин E по отношение здравето на човека е свързана антиоксидацията и противовъзпалителните процеси. Той освен това подсилва имунната система и се използва превантивно при борбата с множество хронични заболявания.

Витамин E не може да бъде синтезиран в човешкото тяло, затова единственият начин за неговото набавяне е чрез храната или посредством хранителни добавки. Той е маслено разтворим, което означава, че за разлика от водноразтворимите витамини може да се складира в тялото. Така могат да се съхраняват наличности, които да се използват при необходимост.

Форми на Витамин Е.

Групата Е на витамините може да се раздели на две подгрупи – токофероли и токотриеноли. Основните форми са алфа-токоферол и гама-токоферол. От тях само алфа-токоферолът се счита за жизнено необходима за човешкия организъм.

Токофероли.

Съществуват 4 токоферолни съединения – алфа, бета, гама и делта-токоферол. Токоферолите са липиди, които структурно се различават единствено по разклоненията на наситените си странични си вериги. Алфа и гама-токоферолът се открива в серума и червените кръвни телца. Бета и делта-токоферолът се съдържат само в плазмата.

Токоферолите си взаимодействат с кислородните радикали като по този начин предпазват от оксидация важни ненаситени мастни киселини. На базата на това мощно антиоксидантно действие се предполага, че токоферолите са средство за борба с възпалителни процеси, рак и различни дегенеративни заболявания.

Според различни изследвания алфа-токоферолът подпомага профилактиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания. Той предпазва липопротеините с ниска плътност LDL, чрез които тялото транспортира холестерина. Ако LDL се оксидира възниква риск от появата на сърдечно-съдови заболявания.

Освен това се счита, че естествени комбинации от токофероли с високо съдържание на гама-токоферол могат да предпазят тялото от поява на ракови заболявания.

Токотриеноли.

Съществуват 4 токотриенолни съединения – алфа, бета, гама и делта-токотриенол. Основната структура на токотриенолите отговаря на тази на токоферолите.

Единствената разлика се състои в изграждането на ненаситените странични вериги. Поради тази разлика те могат по-лесно да достигнат до мозъка и черния дроб, където имат незаменимо и единствено по рода си въздействие.

Токотриенолите имат мощно антиоксидантно действие, като предпазват от ракови заболявания и понижават нивата на холестерин. Множество проучвания доказват, че те са в състояние да потискат възпалителните процеси в организма като му помагат в борбата с различните видове инфекции.

Токотриенолите също така предпазват и нервите от множество токсини в мозъка. Изследванията на тяхното въздействие сочат, че те защитават мозъчните клетки от дегенерация индуцирана от инсулти.

Действие на Витамин E.

Най-важната функция на Витамин E в човешкото тяло е неговото действие на антиоксидант. Той неутрализира свободните радикали, които се образуват в тялото като следствие от процесите на обмяна на веществата или неблагоприятна околна среда. Интегрирайки се в клетъчните мембрани, Витамин Е ги предпазва от разрушаване и оксидация.

В същото време Витамин E влияе и върху съсирването на кръвта и предпазва както от поява на тромби така и от отлагането им в кръвоносните съдове. Освен това той има противовъзпалително действие и участва в обмяната на нуклеиновите, амино и мастни киселини.

Витамин E е един от най-важните антиоксиданти в организма, който предпазва от оксидативен стрес и липидна пероксидация. Витамин E има следните важни свойства:

  • противовъзпалително
  • антиоксидантно действие
  • противораково
  • подпомага поддържането на нормални холестеринови нива
  • предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система
  • предпазва мозъчните клетки
  • предпазва от диабет
  • подсилва имунната система.

Витамин Е също така е особено полезен за кожата. Чрез своето антиоксидантно действие той а поддържа здрава и свежа. Той се отлага в кожата след като попадне в организма посредством храната. За да достигне до дермиса и епидермиса през мастните жлези са нужни няколко дни. Там са и най-високите концентрации от Витамин Е.

Как Витамин Е предпазва от вреди причинени от оксидация?

Доказателства за мощното антиоксидантно действие на Витамин Е са открити най-вече при проучване на неговото въздействие при хора, които работят с олово. Предизвиканите от отравяне с олово нарушения на клетъчните мембрани и наследствеността могат да бъдат значително ограничени чрез продължителен прием на Витамин Е.

Алтернативни токофероли.

Други форми на Витамин Е като гама-токоферол притежават доста специфични качества. Той например е незаменим в качеството си да се свързва със свръхреактивните азотни съединения. Последните възникват като следствие от различни възпалителни процеси. В конткретния случай гама-токоферолът е по-ефикасен антиоксидант от алфа-токоферол.

Витамин Е – дозировка.

Дневните нужди от Витамин E са специфични и са зависими както от пола така и от възрастта. При бременни и кърмещи жени потребностите от този витамин са завишени. При невъзможност той да бъде доставен чрез хранене дневната доза може да бъде допълнена чрез хранителни добавки.

Обичайната дневна доза за възрастни мъже е около 14-15мг дневно, докато при жените тя е 12-13мг дневно.

Витамин Е в храните.

 

Ежедневната нужда от Витамин E при здрав човек може лесно да се покрие чрез здравословно хранене. Тъй като този витамин се открива както в храните с растителен произход така и в тези с животински, вегетарианците и веганите също лесно могат да си го набавят.

Това на което трябва да се обърне внимание е, че Витамин E се съдържа основно в храни съдържащи мазнини. Маслено разтворимите витамини следва да се приемат винаги в комбинация с мазнини, тъй като те няма да могат да бъдат усвоени в тялото. При диети за отслабване винаги трябва да се обръща внимание и върху достатъчното снабдяване с витамини. Поради тази причина не се препоръчва да се спре приемът на естествени мазнини.

Следните храни са особено богати на Витамин E:

Лешници – лешниците са изключително богати на Витамин E. 40 грама лешници съдържат 10 милиграма Витамин E и така покриват дневните нужди. Освен това те са богати на множество минерали като магнезий, цинк, калций, фосфор и желязо.

Бадеми – около 40гр бадеми съдържат около 10 милиграма Витамин E, което е достатъчно за да се покрият дневните нужди.

Зехтин – растителните масла също съдържат големи количества Витамин Е. Около 100мл зехтин съдържат 45-80 милиграма Витамин E.

Слънчогледово олио – 100мл олио доставят около 60 милиграма Витамин Е, което го прави особено богат източник.

Ленено семе – лененото семе съдържа около 16 милиграма Витамин E на 100гр продукт. Добавено към мюсли лесно могат да бъдат покрити дневните нужди.

Риби като сьомга или пъстърва също са богати на Витамин E. Около 150гр съдържат до 3мгр Витамин Е, като същевременно са ценен източник и на Витамин А.