Бързо изграждане на мускулна маса или как да постигнем желаната фигура

Постигането на топ форма е цел на всеки спортист. Как да я достигнем и как да изградим бързо мускулна маса чрез най-правилните тренировки и хранителна диета? В настоящата статия ще Ви дадем основни насоки как да извлечете максимума от своето тяло.

Времето днес е ценна придобивка и до голяма степен предопределя живота ни и нашите възприятия. Грижата за добрата фигура е единствено възможно, когато се организираме така, че да отделим така ценните свободни моменти за тренировки. Следователно бързото и качествено изграждане на мускулна маса се явява като основна цел на нашата спортна активност.

Грешката, която много начинаещи спортисти допускат, „да помпят мускули“ без ясна цел и стратегия, оставя огромен неизползван потенциал, от който тялото би могло да се възползва. Освен това нараства и опасността от наранявания и контузии, които биха ни върнали месеци назад с тренировките.

Кои упражнения са най-подходящи за бързо качване на мускулна маса?

Ефективното изграждане на мускулна маса започва винаги с тежки физически тренировки. Изхождайки от теорията за суперкомпенсацията, човешкото тяло се нуждае от достатъчно силен стимул, за да получи сигнал за започване на изграждането на мускулна маса. Следователно нашата основна цел е да провокираме сами тялото да даде началото за растеж.

За да изградим бързо мускулна маса трябва да помислим за интензивността на всяка тренировка. Само когато тялото получи сериозно основание за промяна то е в състояние да реагира адекватно. Такова основание се явяват високо-интензивните и напрегнати натоварвания по време на тренировка.

Човешкото тяло е подложено на постоянно натоварване за да поддържа основните жизнени процеси. В момента, в който то установи, че определено натоварване изчерпва енергийните му резерви, то се стреми да ги компенсира за следващия път под формата на мускулна маса.

За да натоварим тялото максимално ефективно и да се стимулира мощно отделяне на хормони се препоръчват следните основни упражнения: Клек с щанга, мъртва тяга, изтласкване на щанга от лег, набиране на лост, гребане и други. Тези упражнения натоварват по няколко мускулни групи едновременно и провокират така нужния сигнал за растеж. Препоръчително е тези упражнения да се изпълняват до отказ, тъй като само така тялото е в състояние да изчерпи напълно енергийните си резерви.

Каква програма да изберем за бързо качване на мускулна маса?

За да можем да тренираме качествено и ефективно се нуждаем от съответните уреди. Естествено като начинаещи можем да използваме тежестта на собственото си тяло чрез лицеви опори, набирания и коремни преси. В дългосрочен план обаче, ако желаем постоянно покачване на мускулната маса и качествени резултати, трябва да се ориентираме към използването на специфични фитнес уреди като дъмбели или машини за фитнес.

Тъй като в домашни условия липсата на тези уреди е ограничаващ фактор, фитнес залата е единствената възможност за качествена тренировка. Във фитнес залата се постига максимално и пълноценно физическо натоварване способстващо бързото изграждане на мускулна маса.

В бодибилдинга програмите за тренировка се делят основно на два вида. Първият вид тренировъчни програми са предвидени да натоварват всички мускулни групи в рамките на една тренировка. Те са особено подходящи за начинаещи или хора разполагащи с ограничено време. Вторият вид са така наречените сплит тренировъчни програми, при които в рамките на една тренировка се натоварват само определени мускулни групи. При сплит програмите важи правилото – колкото по-малко мускулни групи, толкова по-често трябва да се посещава фитнес залата.

Естествено, каква програма ще се избере, е въпрос на собствено предпочитание. За чести тренировки например е подходящ троен сплит. Ако сте ограничени откъм време, то за Вас може би е по-подходяща програма от двоен сплит. Може би тук трябва да се спомене, че правилната мотивация и упоритост също ще спомогнат бързото постигане на така желаната форма.

Каква храна да приемаме за бързо качване на мускулна маса?

Ако приемем, че правилната тренировъчна програма, която пасва идеално на нашия жизнен режим и е важна предпоставка за бързото изграждане на мускулна маса, то правилното хранене е неразделна част от целия този процес. Чрез редовните тренировки тялото получава сигнала за начало на изграждането на нова мускулна маса, но за да се осъществи това, то се нуждае от един съществен елемент, а именно калории.

Организмът се нуждае от калории за да поддържа основните жизнени процеси. Но упражняването на физическата активност също се нуждае от енергия, затова тази потребност се разглежда като обща потребност от калории. Следва да си зададем въпроса, дали доставяме на тялото си достатъчен излишък от калории за да се отдели енергия за изграждане и растеж на мускулната маса.

Ако желаем да постигнем бърз и постоянен растеж е необходимо постоянно да доставяме на организма повече енергия отколкото той се нуждае, за да може този излишък да се използва за изграждане на нова мускулна маса. Ежедневният прием на повече от необходимите калории позволява на тялото да разгърне пълния си потенциал за изграждане на мускулите. В бодибилдинга този подход е стандарт във фазата на натрупване на маса.

Как ще постигнете този енергиен излишък зависи единствено от Вас. Дали това ще бъдат пица, дюнер и Кока кола – да това също е вариант, но е повече от сигурно, че това не е най-правилния начин. За качествено натрупване на мускулна маса е нужна балансирана здравословна диета. Тази диета трябва задължително да включва необходимите количества белтъчини.

В състояние ли са хардгейнърите също да покачат бързо мускулна маса?

Влиянието на храната върху изграждането на мускулна маса доста често се подценява. Това най-често правят спортисти, които се самоопределят погрешно като хардгейнъри вследствие на лоши или слаби резултати дори след упорити тренировки.

Хардгейнърите определено са в състояние да качат мускулна маса, но трябва да обърнат много по-голямо внимание на хранителните си навици и да работят още по-интензивно в залата. Така, че отговорът е „да“ при условие, че спазват стриктен хранителен и тренировъчен режим.

Възможно ли е да се изгради бързо мускулна маса без да се образуват мазнини?

Излишъкът от калории намира много и различни приложения в организма. В определен момент той служи за основа на мускулното изграждане, но при условие, че тялото не се чувства достатъчно натоварено за да провокира растеж, или излишъкът от калории е прекалено голям, то излишната енергия се складира в мастните клетки под формата на мазнини.

Да се открие балансът между качественото изграждане на мускулна маса и качването на мазнини е цяло изкуство в бодибилдинга. Когато се приемат огромни количества калории, които в последствие не се изгарят, то неминуемо се стига до момента, в който се натрупват и мазнини. Затова в процеса на качване на маса е препоръчително да се следи да не се прекалява с калориите. Но така или иначе покачването на мускулната маса е обвързано и с образуването на мазнини. За да се ограничи прекомерното образуване на мазнини е задължително постоянно да се следи излишните калории също да бъдат ограничавани.

Кои хранителни добавки са подходящи за бързо качване на мускулна маса?

Индустрията произвеждаща хранителни добавки предлага огромно разнообразие от продукти, които по различен начин са в състояние да ускорят изграждането на мускулна маса. Такива добавки са:

Белтъчен протеин – основната задача на този вид протеини е да достави на организма необходимото количество белтъчини.
Креатин – с помощта на креатина се повишава силата и издръжливостта на мускулатурата
Аминокиселини – аминокиселините намират различни по вид приложения в бодибилдинга. Те спомагат за доброто кръвообращение и напомпването на мускула, спомагат за възстановяването на мускулите, предпазват от загуба на мускулна маса под формата на BCAA.

Myprotein BCAA 4-1-1 500 grams

Myprotein BCAA 4-1-1 500 grams
https://fitnesidobavki.com

Кой от изброените суплементи е най-подходящ за Вашият стил на тренировка за да се постигне максимално бързо изграждане на мускулна маса зависи от много фактори като интензивност, продължителност и честота на тренировките. Важна роля играе и хранителната Ви диета. Затова всеки индивидуално следва да прецени какви хранителни добавки да приема в зависимост от нуждите на организма.

Кога можем да очакваме резултати?

При оценката на собствения успех от спортната активност не може да се изхожда от гръмки реклами като „станете културист за 2 седмици“. Тялото се нуждае от време за да се адаптира към новият вид натоварване. За да може да се направи реалистична преценка можете да си водите дневник на резултатите. В зависимост от тренировъчната програма, която сте избрали си записвате вида упражнение и тежестите, с които го изпълнявате. Ако изтласквате например 60 кг от лег и след година сте увеличили тази тежест на 80 кг, това означава, че сте увеличили постижението си с удивителните 33%.

Като заключение бихме желали да ви посъветваме да си поставяте реалистични цели, които да преследвате чрез редовни тренировки, подходяща тренировъчна програма, здравословно хранене и достатъчно време за възстановяване.