Астаксантин – един мощен антиоксидант

Най-високи количества астаксантин се съдържат във водораслите и планктона.

Най-високи количества астаксантин се съдържат във водораслите и планктона.

Астаксантинът се счита за на най-мощния антиоксидант в целия свят. Той е в състояние да помогне на организма да бъде по-производителен и здрав, да пребори стреса и да подобри имунната система. Ще се опитаме да разясним какво е неговото действие при прием и на какво да се обърне внимание за да се възползваме от неоценимите качества на този дар от природата.

Какво представлява астаксантинът?

Астаксантинът е каротиноид с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни качества. Каротиноидите са естествени растителни пигменти, които придават характерния цвят на много плодове и зеленчуци. Те са отговорни за това доматите да бъдат червени, царевицата жълта или пък морковите оранжеви. Съществуват над 700 вида каротиноиди, от които хората познават само много малка част.

Каротиноидите се делят на две групи – каротини и ксантофили. Към каротините принадлежат например бета-каротинът в морковите и ликопинът в доматите. Към ксантофилите пък принадлежат лутеинът, зеакснатнитът в спанака, а също така и астаксантинът.

Астаксантинът е вид каротиноид. Каротиноидите са пигменти, които придават характерните цветове на различните плодове и зеленчуци.

Астаксантинът е вид каротиноид. Каротиноидите са пигменти, които придават характерните цветове на различните плодове и зеленчуци.

Къде се съдържа астаксантин?

Астаксантин в естествено състояние се открива в големи количества във водораслите /планктона/, а също така и в някои гъби и бактерии. Когато някои животни се хранят с тези водорасли в големи количества, те натрупват в организма си големи количества астаксантин, който оцветява техните тела в розово.

Това е характерно най-често при сьомгата, при някои видове пъстърва, омарите, скаридите, раците, а също и при фламингото. Дивата сьомга съдържа най-високите концентрации от астаксантин в света. Червеният пигмент се натрупва м мускулатурата й и може би поради тази причина тя е шампионът по издържливост в животинския свят.

Цветът на сьомгата се дължи на високото съдържание на астаксантин.

Цветът на сьомгата се дължи на високото съдържание на астаксантин.

Защо астаксантинът се открива най-вече във водораслите?

Водораслите не се налага да плуват като сьомгата срещу течението и не се нуждаят от силата на астаксантина. Защо тогава съдържат толкова големи количества астаксантин? Обяснението е, че водораслите често се озовават на места, където условията за живот са доста трудни. Ако например настъпи засушаване, водораслите, които живеят в езеро или малък водоем, изсъхват. За да преживеят този период те се нуждаят от астаксантин, който ги предпазва.

Водораслите са обаче зелени, а не розови като сьомгата. Защо е така? Планктонът, който съдържа астаксантин е така нареченият Haematococcus pluvialis. Когато то изпадне в стресова ситуация, като примерно недостиг на вода, висока температура, силно слънчево лъчение или пък при ниски температури, тогава той се оцветяват в червено.

При тези ситуации те преустановяват всички обичайни процеси на обмяна на веществата, към които има отношение зеленият хлорофил, и се посвещават на производството на червения астаксантин. Той помага на водораслите да издържат седмици наред без вода и хранителни вещества. Ако в даден момент завали дъжд и местообитанието им се напълни с вода, тогава водораслите се събуждат благодарение на астаксантина за нов живот.

Какво различава астаксантинът от другите антиоксиданти?

Астаксантинът се различава много малко по химична структура от останалите каротиноиди. Точно тази разлика е решаваща за неговите невероятни способности като чувствително го отличава по качества от останалите каротиноиди.

Едно от предимствата на по-специалната химична структура е това, че астаксантинът лесно преодолява кръвно-мозъчната бариера и по този начин предпазва мозъка и нервите на централната нервна система от свободните радикали. По аналогичен начин той преодолява и кръвно-ретинната бариера като директно предпазва ретината от възпаления и оказва антиоксидантно действие. Астаксантинът също така може да се натрупа изключително ефективно в цялото тяло, като по този начин упражнява предпазно действие върху всяка клетка, а също така и върху цели органи, тъкани, стави и кожата.

Фламингото също дължи окраската си на астаксантина.

Фламингото също дължи окраската си на астаксантина.

Как действат антиоксидантите?

Антиоксидантите са една доста популярна тема. Най-общо антиоксидантите имат една единствена задача – да предотвратят оксидацията в организма. Оксидационни процеси настъпват, когато в тялото присъстват свободни радикали. Става въпрос за една изключително реактивна молекула съдържаща кислород, в чиято химична структура липсва един електрон.

През целия си жизнен цикъл свободните радикали имат една единствена задача – да открият липсващия си електрон. За частица от секундата те нападат дадена клетка и откъсват един електрон. Този процес се нарича оксидация или оксидативен стрес.

Там откъдето е отнет един електрон, също се създава свободен радикал. Така възниква верижна реакция, която може да причини големи вреди на тялото. Тези вреди са причина за множество здравословни проблеми, а също и за процесът на стареене.

Ако вредното действие на свободните радикали не се ограничи и преустанови, може да се наблюдава тяхното негативно въздействие върху организма. Първоначално се появяват бръчки и физическа отпадналост, преминава се към хронични възпалителни заболявания и се стига до ракови заболявания. Борбата със свободните радикали следователно е от първостепенно значение за профилактиката на множество заболявания.

Астаксантин – най-мощният антиоксидант.

При едно проучване се сравнява антиоксидантното действие на астаксантин и витамин Е, един също много мощен антиоксидант. Като резултат се оказало, че при неутрализирането на активния сингулетен кислород, астаксантинът има 550 пъти по-силно действие.

В сравнение с бета-каротина при същите условия е установено, че астаксантинът има 11 пъти по силно действие. Лутеинът също е биоактивно растително вещество, което поради положителното си въздействие върху очите напоследък става все по-популярно. Той също се числи към групата на най-силните антиоксиданти. Въпреки това, той има три пъти по-слабо действие от астксантина.

При друго изследване се проучва способността на различни видове антиоксиданти да елиминират свободните радикали. В опита са участвали витамин Е, витамин С, бета-каротин и астаксантин. Оказало се, че астаксантинът има 20 пъти по-силно действие от витамин Е, 50 пъти спрямо бета-каротина и над 60 пъти спрямо витамин С.

Астаксантинът е мощно средство за борба с много видове заболявания.

Астаксантинът е мощно средство за борба с много видове заболявания.

Астаксантин при хронични възпаления.

Острите възпаления имат много важна роля. Те показват, че имунната система се бори усилено с нарушение на нормалното състояние на тялото. Когато всичко приключи благополучно обичайните процеси в организма вече протичат в норма.

Ако обаче едно възпаление се превърне в хронично, това е сигурен знак, че е нарушен балансът в тялото. Това нарушение може да има различни причинители. Към тях могат да се причислят неправилното хранене, заболявания на червата, стрес и не на последно място сериозна липса на антиоксиданти.

Хроничните възпаления могат да доведат до сериозни тъканни нарушения в цялото тяло, които са по-известни като артрит, астма, болест на Крон или глаукома. Също така може да се стигне и до развитие на заболявания като Алцхаймер, паркинсон, рак на дебелото черво, синдром на раздразнените черва, диабет, атеросклероза, увеличена простата и много други.

Възпаленията в наши дни са масово разпространено явление. Много здравословни проблеми на модерното съвремие се нуждаят от адекватна реакция за да бъдат преборени успешно. Астаксантинът е едно от най-ефикасните средства при тази борба, тъй като освен всичко той няма странични ефекти.

Астаксантин като слънцезащитно средство.

Слънчевите изгаряния също могат да се разглеждат като вид възпаление, което може да бъде лекувано с астаксантин. Докато слънцезащитните кремове трябва да се нанасят постоянно, а често съдържат съмнителни съставки и потискат образуването на витамин D, астаксантинът в кожата я предпазва по естествен начин от UV-лъчението, по същия начин както при водораслите.

За ефективна слънцезащита се препоръчва прием на 4 мг астаксантин дневно в продължение на четири седмици преди излагане на слънчеви лъчи, за да се постигне споменатия ефект. Въпреки това съществуват изследвания, според, които астаксантинът няма слънцезащитно действие при някои хора. Затова все пак се препоръчва да имате под ръка и слънцезащитен крем.

Астаксантинът и имунната система.

Астаксантинът подпомага имунната система по много различни начини. Това е доказано чрез клинични изследвания от д-р Чу. Според тях, астаксантинът стимулира създаването на клетки убийци и подсилва техните възможности.

Астаксантинът като средство против стареене.

Now Astaxanthin 4 mg

Когато свободните радикали атакуват кожата и мускулатурата се стига да появата на бръчки, понижаване на еластичността на кожата и до отслабване на мускулната сила. Ако свободните радикали атакуват ретината се стига обичайно до очни заболявания. Когато свободните радикали атакуват енергийините централи на клетките /митохондриите/, тялото започва да изпитва отпадналост и е възможно да се стигне и до съкращаване на продължителността на живота.

Антиоксидантите като астаксантина забавят процесите на стареене чрез неутрализирането на свободните радикали. Най-често за целта се употребяват различни комбинации от хранителни вещества като например Омега 3, витамин С, витамин Е и астаксантин.

Астаксантин при рак.

Над 200 различни изследвания сочат, че приемането на храни богати на антиоксиданти (напр. Бета-каротин), имат благоприятно въздействие при лечението на ракови заболявания. Ако бета-каротинът наистина предотвратява появата на рак, то астаксантинът с неговото 50 пъти по-силно действие е много по-ефикасно средство.

Ако обърнем внимание на действието на астаксантина, ще забележим, че той има неоценим потенциал при борбата с раковите заболявания:

  • Астаксантинът има мощно антиоксидантно действие.
  • Астаксантинът е ефективен при борбата с възпалителните процеси.
  • Астаксантинът подсилва имунната система.
  • Астаксантинът подобрява комуникационните способности на клетките, като по този начин ограничава разпространението на раковите клетки.

Астаксантинът може да помогне и при лечението на още редица заболявания като диабет, дегенерация на макулата, стомашни заболявания и други. Така той се превръща във важно средство за подобряване на здравето, удължаване на живота и профилактика срещу болести.

Дозировка при прием на астаксантин.

Препоръчителната дневна доза астаксантин е 4мг. Трябва да се отбележи обаче, че тя се отнася за хора без здравословни проблеми. При остри и хронични заболявания дневната доза следва да се увеличи.

Бихте могли да започнете с количество от 4мг. Ако в продължение на месец не настъпи подобрение на общото състояние, тогава можете да увеличите дозата. Най-често 4мг дневно са достатъчни, но някои се нуждаят от 8 до 12мг. В някои случаи може да се започне директно с висока доза и след няколко седмици тя да се намалява постепенно.

В случай, че приемате повече от 4мг, се препоръчва сутрин да се приемат 4мг, а вечер 4 или 8мг. Препоръчително е също така да се приема естествен астаксантин, въпреки че съществуват синтетични формули, които по същество не би трябвало да се различават една от друга.