Ароматерапия и ползите за здравето

Ароматерапията е била известна на хората от древността.

Ароматерапията е била известна на хората от древността.

През последните години все по-популярно става едно разклонение на алтернативната медицина. Това е така наречената ароматерапия. Тя се прилага най-често в различни центрове за масажи, йога студиа и СПА центрове с голям терапевтичен ефект. Но в какво точно представлява ароматерапията?

Всъщност в основата на ароматерапията е употребата на множество различни видове етерични масла. Тези масла се извличат от различни билки, цветя, корени или дървета растящи по всички краища на света. Свидетелство за ефикасността на тези масла е доказаното още от дълбока древност полезно действие както върху тялото, така и върху духа.

Още преди 5 000 години ароматерапията е била позната като ефикасно средство за подобряване на здравето. През този период лечителите са се възползвали от антибактериалните и обезболяващи качества на етеричните масла. Така те са били първите хора прилагали ароматерапия.

Сфери на приложение на ароматерапията.

Ароматерапията се прилага най-често в специализирани масажни студиа или СПА центрове.

Ароматерапията се прилага най-често в специализирани масажни студиа или СПА центрове.

Най-често ароматерапия се прилага като обезболяващо средство, за подобряване на съня, за преодоляване на стрес, при лечение на симптомите на депресия, облекчаване на ставни проблеми, а в някои случаи и като съпътстващо средство при борбата с някои видове ракови заболявания.

Днес в специализираните магазини могат да се открият над 40 вида ароматни етерични масла. Някои от тях са особено популярни като например масло от чаено дърво, лавандулово масло и масло от мента. Маслото от мента широко се използва при производството на зъбни пасти и различни видове препарати за миене.

Как действа модерната ароматерапия?

Ароматерапията е вид алтернативна медицина, която използва ароматни растителни масла с терапевтичен ефект. В много случаи този ефект е дори по-силен отколкото при прием на лекарства. За да се постигне желаният ефект маслата могат да се вдишат или пък да бъдат втрити в кожата.

Факти доказващи действието на етеричните масла:

Растенията съдържат множество полезни вещества, които те произвеждат за да се защитят по-добре от различни насекоми или гризачи. По подобен начин те се предпазват и от различни видове бактерии или вируси. Тези вещества въздействат по аналогичен начин и върху човешкия организъм.

Активните вещества в етеричните масла се извличат от растенията чрез дестилация, след което биват смесвани с алкохол, за да се запази тяхното действие. Като резултат се получава една силно концентрирана субстанция, която може да бъде използвана и като база за получаване на допълнителни лечебни продукти.

Тъй като етеричните масла имат особено интензивен аромат и въздействие, те се смесват с други масла като бадемово масло, масло от жожоба или кокосово масло, след което могат да се използват за втриване в кожата.

Кои растителни видове служат за производството на етерични масла?

Етеричните масла са в основата на днешната ароматерапия.

Етеричните масла са в основата на днешната ароматерапия.

Етерични масла се добиват от невероятно много растения, най популярните сред които са:

– Розмарин, тамян, риган или мента.
– Листа от евкалипт.
– Треви като лимонената трева.
– Копър.
– Кори от различни плодове като портокали, грейпфрут или лимон.
– Цветя като роза или мушкато.
– Дървета или дървесна кора като кедър или бор.
– Корени като джинджифил.
– Смола от тамяново дърво … и много други.

В кои случаи се прилага ароматерапия?

Лавандуловото масло има универсално приложение в ароматерапията.

Лавандуловото масло има универсално приложение в ароматерапията.

Съществуват много научни изследвания, както и свидетелства базиращи се на опита от древността до днес, че ароматерапията има положителен ефект както при остри и краткотрайни здравословни проблеми, така и при тежки или хронични заболявания. Според тези изследвания много пациенти със следните симптоми могат в много случаи само да спечелят от ароматерапията:

– Хроничен стрес и пристъпи на страх.
– Депресии.
– Безсъние или нарушения на съня.
– Мускулни болки.
– Инфекции на дихателните пътища.
– Ставни болки.
– Храносмилателни проблеми.
– Кожни проблеми, в това число при ухапвания, обриви, кръвоизливи, целулит или акне.
– Проблеми с кръвната захар.
– Ракови заболявания.
– Преумора.

През последните години се правят все повече опити върху хора или животни, които недвусмислено доказват, че етеричните масла имат както успокоително така и стимулиращо действие. Те също така оказват позитивно въздействие и върху имунната и централната нервна система.

Съгласно най-новите проучвания, при които са използвани съвременни скенери за диагностика, доказват, че ароматът на етеричните масла оказват положително въздействие върху лимбичната система. Така те подпомагат контрола както върху емоционалните реакции, така и върху цялостното поведение.

Доколко една ароматерапия ще бъде полезна зависи изцяло от качеството на използваните етерични масла и от правилната дозировка.

Доказани предимства на ароматерапията.

Подпомага релаксацията.

Доказано е, че определени етерични масла като лавандулово масло или масло от лайка, които се използват масово в ароматерапията, могат да помогнат при справянето със стреса или при пристъпи на страхова невроза. Предполага се, че лавандуловото масло има практически универсално успокоително действие. То има възпиращо действие спрямо нервната система, когато тя чрез своята активност предизвиква появата на различни физически симптоми като потене на ръцете или учестено сърцебиене в резултат от стресови състояния.

Ако досега не сте практикували ароматерапия се препоръчва за начало да се капнат няколко капки етерично масло, което има анти стрес действие в топла вана. Примерно 5 до 7 капки лавандулово масло е добро начало за преборване с ежедневния стрес.

Подобрете качеството на съня си чрез ароматерапия.

За качествена ароматерапия може използвате различни видове ароматни свещи.

За качествена ароматерапия може използвате различни видове ароматни свещи.

Тези които страдат от безсъние, чести пристъпи на страх или пък от синдрома на неспокойните крака, могат да се възползват от етеричните масла подпомагащи съня. Такива са лавандуловото масло, маслото от лайка, розовото масло, ветиверът и маслото от иланг иланг.

Около час преди лягане капнете в малки съдчета по 1 капка етерично масло, като ги поставите на различни места в стаята. От 5 до 10 капки са достатъчни за пълен ефект. Друг метод е да използвате ароматна свещ. Маслата отделят малки частици, които се вдишват през носа и попадат директно в мозъка преодолявайки кръвно-мозъчната бариера.

При дихателни проблеми пробвайте ароматерапия.

Някои етерични масла притежават антисептични качества, които помагат за пречистването на въздуха от различни бактерии, гъбички и плесени, които са в основни причинители на дихателни проблеми.

Според редица изследвания употребата на лимонено масло е в състояние да подобри общата имунна реакция на организма като същевременно редуцира чувството за отпадналост или депресия. Етеричните масла за депресия, в това число и маслото от лимон или други цитрусови плодове е полезно за подобряване на психичното здраве чрез стимулацията на олфакторната система, която управлява обонянието.

У дома можете също така да вдишвате аромата на етеричните масла директно от шишенцето, или пък да ги втриете върху кожата на гърдите или шията. По този начин ще можете да вдишвате аромата продължително време. Съществуват няколко етерични масла против алергии, а също така и против болки в гърлото. Те могат да подпомогнат борбата със синузита, алергиите, настинките и грипните заболявания. Такива са маслата от евкалипт, мента, тамян, розмарин, лимон, орегано и чаено дърво.

Подобрява здравето на кожата.

Ароматерапията често може да има по-силен ефект от нормалните методи за лечение.

Ароматерапията често може да има по-силен ефект от нормалните методи за лечение.

Някои разредени етерични масла могат да се прилагат външно върху кожата на тялото или главата. Те имат силно изразено лечебно действие при разнообразни по вид кожни проблеми като акне, пърхут, целулит, гъбички по ноктите, възпаления вследствие от ухапвания, обриви и други. Маслото от чаено дърво е най-популярното масло за справяне с кожни проблеми. То притежава антибактериални, антисептични и антимикотични свойства.

Други етерични масла полезни за кожата са маслата от лавандула, хвойна, лимон, портокал, безсмъртниче и тамян. За да приготвите в домашни условия смес за третиране на определени кожни участъци е достатъчно да добавите 10 – 20 капки етерично масло по избор към 120мл вода. Сместа се налива в пулверизатор, който се използва за равномерно нанасяне на сместа върху проблемния участък от кожата.

Подпомага организма при лечение на ракови заболявания.

Ароматерапията се прилага като съпътстващо лечение при различни видове ракови заболявания. Тя помага да се преодолее стреса от конвенционалното лечение, спомага за намаляване на болките и подобрява общото състояние на пациентите.

Различни видове етерични масла се използват за преодоляване на симптомите на гадене, отпадналост, болка, депресии и безсъние при онкоболните. Маслата от следните растения могат да бъдат прилагани в такива случаи – тамян, джинджифил, лавандула, роза, мушкато, нероли.

Помага при болки и възпалителни процеси.

За преодоляване на напрежението в мускулите, болки в ставите и главоболие при ароматерапия може да се използва комбинация от няколко вида етерични масла, които да се втрият в засегнатата област. Най-популярните ароматни масла при артрит са например тези от джинджифил, смирна, куркума и портокал. За всеки проблемен участък можете да използвате различно масло. При главоболие например се прилагат успешно ментово масло, масло от розмарин и тамян.

Подобрява храносмилането.

В ароматерапия за преодоляване на чувството за гадене, различни храносмилателни проблеми или коремни болки, се използват най-често маслата от джинджифил, куркума, грейпфрут, лимон, лайка и евкарипт.

Според едно изследване от 2015 маслата от куркума и джинджифил имат много силно защитно действие специално за стомаха. И двете масла доставят на организма огромни количества антиоксидантни ензими като глутатионпероксидаза, супероксид дисмутаза, каталаза и глутатион, които редуцират кървенето от стомашната стена и помагат за намаляване на болките.

Ароматерапията е позната от хилядолетия, а етеричните масла са заемали важно място в медицината от древността. Ароматните масло са се използвали за производството на парфюми, тоник, почистващи препарати, мазила за рани и много други. Съществуват множество свидетелства, че те масово са се използвали от най-ранните познати цивилизации като Китай, Индия, Египет, Гърция и Рим.